Menurut penyelidikan, peratusan rakyat Amerika yang ditekankan di tempat kerja tinggi, dan ia hanya semakin tinggi. Menurut Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan CDC, kajian mendapati jumlah orang Amerika yang “sangat tertekan di tempat kerja” berkisar antara 29 peratus hingga 40 peratus.

Malangnya, stres kerja mempunyai kesan kesihatan yang ketara dari jangkitan yang lebih kerap dan lebih ringan – lebih serius, seperti penyakit jantung dan sindrom metabolik. Tetapi, kerana tekanan di tempat kerja sangat biasa, mencari kerja tekanan rendah mungkin sukar atau mustahil bagi ramai orang. triple t Pilihan yang lebih realistik adalah dengan menggunakan strategi yang lebih berkesan untuk mengurangkan tekanan di tempat kerja. Berikut adalah beberapa teknik pengurusan tekanan untuk dicuba.

Mulakan Hari Anda Off Right

Setelah berebut-rebut untuk mendapatkan anak-anak makan dan pergi ke sekolah, mengelakkan lalu lintas dan memerangi kemarahan jalan raya, dan menoreh kopi sebagai pengganti sesuatu yang sihat, ramai orang yang sudah tertekan, dan lebih reaktif kepada tekanan di tempat kerja. Malah, anda mungkin terkejut dengan lebih banyak reaktif untuk menekankan anda apabila anda mempunyai tekanan pagi. Jika anda memulakan hari dengan pemakanan yang baik, perancangan yang betul, dan sikap yang positif, anda mungkin dapati tekanan dari tempat kerja yang melancarkan punggung anda dengan lebih mudah.

Menjelaskan Keperluan

Faktor yang menyumbang kepada kerja pembakaran kerja adalah keperluan yang tidak jelas. Jika anda tidak tahu apa yang diharapkan daripada anda, atau jika keperluan sentiasa berubah dengan sedikit notis, anda mungkin mendapati diri anda lebih tertekan daripada yang diperlukan. Sekiranya anda mendapati diri anda jatuh ke dalam perangkap tanpa mengetahui sama ada apa yang anda lakukan adalah cukup, ia mungkin membantu berbicara dengan penyelia anda dan mengharapkan jangkaan, dan strategi untuk memenuhi mereka. Ini boleh melegakan tekanan untuk anda berdua!

Tinggal dari Konflik

Kerana konflik interpersonal mengambil tol pada kesihatan fizikal dan emosi anda, dan kerana konflik di kalangan rakan sekerja sangat sukar untuk dilepaskan, adalah ide yang baik untuk mengelakkan konflik di tempat kerja sebanyak mungkin. Maksudnya, jangan gosip, jangan berkongsi terlalu banyak pendapat peribadi anda mengenai agama dan politik, dan cuba menghindari humor pejabat yang berwarna-warni. Cuba elakkan orang-orang di tempat kerja yang tidak berfungsi dengan baik dengan orang lain. Sekiranya konflik menemui anda, belajar bagaimana untuk menanganinya dengan sewajarnya.

Tinggal Diatur

Walaupun anda seorang yang tidak teratur secara semula jadi, perancangan untuk tetap teratur dapat mengurangkan tekanan di tempat kerja. Menjadi teratur dengan masa anda bermakna kurang tergesa-gesa di pagi hari untuk mengelakkan terlambat dan bergegas untuk keluar pada penghujung hari. Menjaga diri anda teratur bermakna mengelakkan kesan negatif dari kekacauan, dan menjadi lebih cekap dengan kerja anda.

Jadilah selesa

Satu lagi tekanan yang mengejutkan di tempat kerja adalah ketidakselesaan fizikal. Anda mungkin tidak menyedari tekanan yang anda alami semasa berada di kerusi yang tidak selesa selama beberapa minit. Tetapi jika anda praktikal tinggal di kerusi itu semasa anda sedang bekerja, anda boleh mengalami sakit belakang dan menjadi lebih reaktif kepada tekanan kerana itu. Bahkan perkara-perkara kecil seperti bising pejabat boleh mengganggu dan menyebabkan frustrasi kelas rendah. Lakukan apa yang anda boleh untuk memastikan anda bekerja dari ruang kerja yang tenang, selesa dan menenangkan.

Lupakan Multitasking

Pelbagai tugas telah sekali digembar sebagai cara yang hebat untuk memaksimumkan masa seseorang dan lebih banyak dilakukan dalam sehari. Kemudian orang mula menyedari bahawa apabila mereka mempunyai telefon di telinganya dan membuat pengiraan pada masa yang sama, kelajuan dan ketepatan mereka (belum lagi kewarasan) menderita. Ada perasaan tertentu yang datang dari memisahkan tumpuan seseorang yang tidak berfungsi dengan baik untuk kebanyakan orang. Daripada multitasking, cuba strategi baru yang dikenali sebagai chunking.

Berjalan semasa makan tengah hari

Ramai orang berasa kesan buruk daripada menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Salah satu cara anda boleh memerangi itu, dan menguruskan tekanan di tempat kerja pada masa yang sama, adalah untuk mendapatkan beberapa latihan semasa rehat tengah hari anda dan mungkin mengambil rehat latihan sepanjang hari. Ini boleh membantu anda meniup stim, angkat mood anda, dan masuk ke dalam keadaan yang lebih baik.

Pastikan Kesempurnaan dalam Pemeriksaan

Menjadi pencapaian yang tinggi boleh membantu anda merasakan kebaikan diri anda dan cemerlang di tempat kerja. Sebagai seorang perfeksionis, sebaliknya, boleh memandu anda dan orang-orang di sekeliling anda sedikit kacang. Terutama dalam pekerjaan yang sibuk, pantas, anda mungkin tidak dapat melakukan semuanya dengan sempurna. Tetapi berusaha untuk melakukan yang terbaik dan kemudian mengucapkan tahniah pada diri anda adalah usaha yang baik. Keputusan anda akan menjadi lebih baik dan anda akan lebih tertekan di tempat kerja.