Memilih warna cat rumah bukan hanya sukar. Ia boleh menakutkan! Pilih warna yang blah, dan rumah anda akan kelihatan rata dan tidak kelihatan. Tetapi jika warna cat yang anda pilih terlalu berani, mereka mungkin akan mengatasi seni bina – dan mengganggu jiran-jirannya. Memilih warna rumah luar yang betul dan kombinasi warna rumah luar dapat mengubah hidup anda. Berikut adalah beberapa tip bagaimana untuk melakukannya.

Warna cat terbaik akan menyerlahkan ciri yang paling indah di rumah anda. Itulah satu sebab untuk mengetahui sedikit tentang seni bina. Penggunaan warna yang sopan juga boleh menyembunyikan kelemahan rekabentuk, meningkatkan daya tarikan dan nilai pasaran rumah anda. Bagaimanakah anda dapat melihat gabungan warna sihir itu? Lihat idea-idea cat luaran ini.

1. Menghormati Sejarah

Jika anda merancang untuk melukis rumah yang lebih tua, anda mungkin mahu menggunakan skema warna yang tepat sejarah. Anda boleh menyewa pro untuk menganalisis cip cat lama dan mencipta semula warna asal. Atau, anda boleh merujuk kepada carta warna bersejarah dan pilih warna yang mungkin telah digunakan pada waktu rumah anda dibina. Semakin mudah rumah anda, semakin sedikit warna yang anda perlukan. Untuk gaya rumah Victorian yang rumit, merancang untuk menggunakan empat hingga enam warna. Lakukan beberapa pemerhatian yang teliti terhadap kombinasi warna dengan melawat beberapa rumah bersejarah seperti Roseland Cottage di Connecticut. Fikirkan sejarah rumah anda sendiri, kerana anda dan apa yang anda lakukan akan menjadi sebahagian daripada sejarah itu.

2. Jazz Up The Past

Di sesetengah kawasan, pemilik rumah terbang dalam menghadapi sejarah. Daripada memilih warna-warna sejarah yang tepat, mereka melukis warna rumah mereka dengan warna untuk meramal butiran seni bina. Menggunakan warna terang pada butiran seni bina lama dapat menghasilkan hasil yang mengejutkan dan menarik – jika komisi bersejarah lokal anda meluluskan. Tetapi sebelum anda membeli 10 gelen bubblegum pink, itu adalah idea yang baik untuk melihat apa yang dilakukan oleh jiran anda. Victorian berwarna fluoresen yang kelihatan hebat di San Francisco akan kelihatan luar biasa di kawasan kejiranan yang lebih konservatif di Timur Laut. Stucco merah jambu yang terang di Florida mungkin memberikan pemilik rumah di Washington State suatu wawasan yang mengejutkan – satu cara atau yang lain. Rumah usia yang sama mungkin mempunyai variasi seragam warna luar.

Akhir sekali, demi kebaikan, jangan beli warna cat kerana ia dijual atau kontraktor anda boleh membuat perjanjian!

3. Pertimbangkan Tetangga Anda

Rumah sebelah boleh memberi anda idea warna cat, tetapi jangan menyalin jiran anda dengan tepat. Pilih warna yang membezakan rumah anda, tanpa bertempur dengan bangunan berdekatan. Lihat sekitar kejiranan anda. Adakah rumah anda arkitek kelihatan seperti rumah sebelah? Adakah anda dalam pembangunan pinggir bandar atau pokok jiran anda? Atau adakah rumah anda bertentangan, seperti rumah ladang besar yang kini dikelilingi oleh gaya ladang yang lebih baru di rumah pertengahan abad? Pilih warna yang menyelaras dengan apa yang ada di sekeliling anda.

4. Semak Bumbung

Rumah anda adalah kanvas anda, tetapi ia tidak kosong. Beberapa warna telah ditubuhkan. Adakah asfalt bumbung anda? Shingle? Logam? Terracotta? Slate? Tanah liat? Bahan bumbung mempunyai warna sendiri. Warna cat sisi luaran anda tidak perlu sepadan dengan bumbung, tetapi ia harus harmoni. Apabila memilih cat eksterior, mulakan dengan apa yang ada di sana. Cat lebih mudah berubah daripada bumbung.