Apakah Sinusitis?

Sinus adalah rongga kecil di tengkorak yang biasanya diisi dengan udara. Mereka membuat lendir, yang membantu menjaga laluan hidung jelas daripada alergen dan pencemar.

Sinusitis adalah keradangan tisu yang melambangkan rongga ini. Dalam sesetengah kes, bengkak ini menghilangkan sinus, menangkap lendir dan udara di dalamnya. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan tekanan. Kadang-kadang, ia boleh menyebabkan jangkitan bakteria.

Adakah anda tahu kedua-dua jenis sinusitis?

Akut vs kronik
Sinusitis akut bertahan sehingga 4 minggu.

Sinusitis kronik berlangsung sekurang-kurangnya beberapa minggu dan boleh bertahan selama bertahun-tahun. Penyebabnya sukar untuk dikurangkan – dan sukar untuk dirawat.

Sinusitis mungkin bermula kerana sejuk atau alergi. Kulat boleh menyebabkannya kepada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Kadang-kadang, sinusitis kronik adalah disebabkan oleh masalah dengan struktur saluran hidung, atau pertumbuhan seperti polip hidung yang menyimpan sinus daripada mengalir secara normal.

Sinusitis akut dan kronik mempunyai simptom yang sama:

Tekanan muka dan kesakitan
Lendir berwarna tebal
Kesesakan
Rawatan
Kuncinya adalah untuk mengetahui sebabnya. Sebagai contoh, jika sinusitis anda disebabkan oleh alergi, maka decongestants sahaja mungkin tidak akan membantu.

Sekiranya anda mempunyai simptom selama lebih daripada beberapa hari, semaklah dengan doktor anda. Dengan peperiksaan yang baik – dan kadang-kadang ujian pengimejan, seperti sinar-X, imbasan CT, atau MRI – anda mungkin dapat mengetahui apa yang menyebabkan masalah.

Selalunya, rawatan sinusitis terbaik adalah kombinasi pendekatan yang berbeza – biasanya ubat-ubatan serta penjagaan diri.

Ubat-ubatan
Antibiotik. Jika doktor anda fikir jangkitan bakteria adalah untuk menyalahkan, dia boleh menetapkan antibiotik. Untuk sinusitis akut, anda biasanya mengambilnya selama 10-14 hari. Untuk sinusitis kronik, mungkin lebih lama.

Antibiotik hanya membantu dengan jangkitan bakteria. Mereka tidak akan membantu jika sinusitis anda disebabkan oleh virus atau masalah lain. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa bakteria menyebabkan sangat sedikit kes keadaan dan bahawa antibiotik digunakan secara meluas.

SINUSITIS (INSEKSI SINUS)

Apakah Sinusitis?
Sinusitis akut dan kronik

Adakah Ia Sinusitis atau Alahan?
Sinusitis Sakit kepala

Sinusitis dan Dingin
Telinga Telinga & Sinusitis
Painkillers. Ramai orang yang menghidap sinusitis mengambil ubat kesakitan, seperti ibuprofen atau acetaminophen, untuk meredakan ketidakselesaan. Ikut arahan pada label, dan jangan bawa mereka selama lebih dari 10 hari. Semak dengan doktor anda untuk melihat mana yang sesuai untuk anda.

Decongestants. Ubat ini menurunkan jumlah lendir dalam sinus. Ada yang boleh didapati sebagai semburan hidung. Lain-lain pil. Jika anda menggunakan semburan hidung decongestant selama lebih dari 3 hari, mereka sebenarnya boleh membuat anda lebih sesak. Ikut arahan pada label.

Ubat alergi. Ubat Resdung. Banyak kes sinusitis disebabkan oleh alergi yang tidak terkawal. Sekiranya anda tidak pernah didiagnosis dengan alahan, mungkin patut melakukan beberapa ujian alahan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai mereka. Jika anda lakukan, ubat (seperti antihistamin) dan mengelakkan pencetus anda akan membantu. Pilihan lain adalah untuk mendapatkan pukulan alergi, rawatan jangka panjang yang secara beransur-ansur menjadikan anda kurang sensitif terhadap perkara-perkara yang menjauhkan gejala anda.

Steroid. Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin menetapkan steroid yang disedut untuk menurunkan pembengkakan dalam membran sinus. Bagi kes-kes sukar sinusitis kronik, anda mungkin perlu mengambil steroid melalui mulut.

Pembedahan. Sekali-sekala, jika anda mempunyai sinusitis kronik atau sinusitis akut yang terus kembali, operasi mungkin menjadi pilihan terbaik. Pakar bedah dapat menghilangkan penyumbatan dan memperbesar saluran sinus, yang menjadikannya lebih mudah bagi mereka untuk mengalirkan air.

Rawatan rumah (Rawatan Resdung)
Walaupun ubat-ubatan boleh membantu, banyak kes sinusitis hilang sendiri tanpa sebarang rawatan perubatan. Sekiranya anda sering mendapat syarat, banyak pendekatan yang sama akan membantu anda mencegahnya.

Humidify. Gunakan humidifier di bilik di mana anda menghabiskan banyak masa. Ikuti arahan untuk pembersihan tetap.

Bernafas dalam wap stim. Anda sama ada boleh mandi dan duduk di bilik mandi, atau bernafas dalam stim dari semangkuk air hangat (tapi tidak terlalu panas). Uap wap memudahkan laluan hidung yang tersumbat dan membengkak.

Gunakan panas panas. Letakkan tuala hangat dan basah di muka anda. Ia boleh mengambil beberapa tekanan.

Cuba penyelesaian salin hidung. Walaupun mereka tidak mengandungi ubat (saline adalah air garam), mereka boleh membantu mengekalkan lembapan hidung anda.